Keresés ebben a blogban

2013. október 17., csütörtök

Franz Ferdinand

• Volt már valaki a hangolón úgy, hogy nem kellett bemutatni és nemcsak a közhelyes megfogalmazás játszott közre?
• Volt már többszörös Sziget nagyszínpados előadó itt?
• Volt már olyan banda, akiknél kapásból lehet azt mondani: a kedvenc számom az egész album?
• Volt már olyan zenekar a blogon, akit ennyi hülye és nyilvánvalóan erőltetett költői kérdés előzött volna meg?
Na ugye.




Akkor most Franz Ferdinand (továbbiakban FF) jön és az augusztus végén kiadott lemez, a Right Thoughts, Right Words, Right Action.
FF-ot régen elég intenzíven hallgattam. Annyira intenzíven, hogy amikor a hosszú hajam levágatása mellett döntöttem, akkor a Alex Kapranos fényképét vittem magammal a fodrászhoz, hogy valami ilyet kérnék. Így utólag a "kisebb" páréves kihagyás miatt jól pofon vágnám magam a FF CD-tokokkal, mert kár volt a zenei margóra sorolnom őket.
A mostani anyag 35 perc, 10 szám, mindegyik rádiókompatibilis, mindegyik klipképes és mindegyik minimum slágergyanús. Itt összeforr az őszinteség és a vérprofizmus, aztán ez lesz belőle. Srácok, le a kalappal, azt kell mondanom, hogy a lemez címe minden elmond, ami ennek az anyagnak a megszületéséhez kellett: Right Thoughts, Right Words, Right Actions.
Ismét összeszedtem az érdemes számokat (az album 95%-át), meg persze jön a trekklista is, hogy ha időközben eltűnne egy-egy dal, akkor is tudni lehessen, mi volt a kezdőhelyzet.
Kattintás után nyílik már hallgatható is:

Trekklista:

  • Right Words - ehhez még klip is született, BRAVÚROS kezdés.
  • Evil Eye - ehhez még zseniálisabb klip született, ami a 70-80as évekbeli B-kategóriás HORRORFILMEK világát idézi. A zene pedig tízből tíz.
  • Fresh Strawberries - na, hát ez az album LEGJOBB darabja szerintem. Annyira megmondósan és melankólikusan kezdődik, hogy aztán valami brutálisan egyszerű dologban csapódjon le. Ezt a számot mindenképpen elszigetelve, fülhallgatóban hallgassátok meg. Én nem tudok nem az esetlennek tűnő gitártémára figyelni. Annyira kis bugyutának tűnik, hogy közben nem lehet nem rajongani érte. Hihetetlen darab lett, és persze a tököm se mondaná meg, hogy nem a Beatles kortársa ez a dal.
  • Bullet - egy dal, ami instrujában totális KISCSILLAG. A refrénre rápakolt plusz három sor olyan haba  tortán, amit szívesen elviseljük a pofánkba nyomják.
  • Treason! Animals - feltűnt, hogy ebben számban DOROMB is van? Ha egy számmal kellene definiálni FF-ot, akkor ez lenne az. A dalszöveg meg össze-vissza.
  • The Universe Expanded - én ebbe a számba nem tettem volna vokált mert túl SZÉP ahhoz, hogy elvonja a figyelmünket.
  • Brief Encounters - koncertvégi dűlöngéléshez és pakoláshoz passzoló zene. A BILLENTYŰK a Doorst míg a elektromos gitár Hendrixet juttatja eszembe.
  • Goodbye Lovers & Friends - elköszönés FELSŐ fokon.

Az album kulcsszavai a believe és a manual. A hit az Evil Eye-ban ("Don't believe in God but believe in this shit, not me"és a Fresh Strawberriesben ("Wouldn't it be easy with something to believe in" - meg az egész refrén), míg az útmutató a Fresh Strawberriesben ("But I love the manual, the instruction manual") és a Treason! Animalsban ("Do you bring the manual/Bring me with that manual"jelenik meg.


Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése