Keresés ebben a blogban

2012. november 27., kedd

Max Tannone - Mos Dub

Max Tannonéról már volt szó. (Ezért most nem az ő képét raktam ki, hanem az énekalanyt.)
Anno azért jött fel Tannone, mert 70/80-as évekbeli afrofunk instrujából és Ghostface Killah MC-zéséből rakott össze bootlegeket.
Most pedig reggae instruk következnek, amiket Mos Def vokálja "emel fel" kocsiból kihajolós-bólogatós szintre.
A választás tökéletes. A vokált egy olyan ember adja, aki a klasszikus hip-hop éra végén kezdett MC-zni. 13 év alatt 4 album, számos egyéb megjelenés - Mos Def az én fejemben inkább költő, mint MC. Talán pont emiatt találtak anno egymásra DJ Shadow-val, aki szintén a legfelsőbb szinten működik zeneileg:

Ha valaki látta a Tekerd vissza haver! (Be kind rewind) filmet, ismerős lehet: Jack Black mellett ő volt a másik főszereplő, vagy akár a Galaxis útikalauz stopposoknak filmes adaptációja is beugorhat.


De visszatérek a bejegyzés címére: az album okos, ahogy már Max Tannonétól megszoktuk. Mert fülbemászik. Mert hip-hop - dub/reggae.
Összeolvadás van itt, igazi fúzió az album az elejétől a végéig: a producer kever és a reggae instruk által így válik Mos Def hip-hop MC-ből egy album erejéig reggae Deejay.
Akárcsak az előző projektek a Mos Dub is totálisan ingyen elérhető és letölthető (de az adakozás természetesen nincs kizárva): http://www.maxtannone.com/projects/mosdub/
Kedvencek:

Azért jók ezek a mash upok, mert könnyedén gyakorló anyaggá válhatnak. Az ember megfigyelheti, hogyan épül fel egy-egy zene, ráadásul a letölthető instrumental anyagok arra buzdítanak, hogy te is hozzáláss a saját anyagod elkészítéséhez - vagy legalább megérezd, mitől működik a zene.

Max Tannone és Mos Def - big up!


Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése