Keresés ebben a blogban

2013. november 20., szerda

DELS - Black Salad EP

DELS 2011 óta az egyik legjobb grime-előadó, akivel találkoztam. A 2011-es nyitóalbuma a Gob hihetetlen telitalálat volt, az anyag a Big Dada kiadó neve alatt jött ki. Nagy kiadó, nagy lemez.
Az idei Black Salad EP a talán még szintén idén kiadásra kerülő következő nagylemez előfutára. Ha az előző bejegyzésben szereplő Sway az EDM, a tombolás, a tömeges és az Ötkert volt, akkor DELS az underground, a réteg és max. a Tilos-rádió.
Az első albumban még inkább a grime volt nagy hangsúlyban, miközben a szerzőiség, a költői szabadság is helyet foglalt.  A Black Saladban már olyan, mintha teljesen szabad kezet kapott volna DELS. Hátradőlt és megmutatta, milyen az, amikor a  poétikus grime-ba be-beszűrődik az absztrakt elektronika is.


A tempó lentre, az alkotás léce pedig elég magasra került. A Black Salad hasonló nevű indító trekkje összesűríti nekünk az idei DELS-t: kántáló szövegek és futurisztikus hangok, amik már-már a disszonancia határát súrolják.
A Bird Milk a legdallamosabb darab az anyagon, nem kis köszönet ezért a női vokálnak. A Not Today egy az egyben az első lemezt idézi. Szerencsére a monotonitást DELS ügyesen osztja szét dalaiban: vagy a zenében, vagy a vokálban, de mindkettőben soha. A Sell By Date (amiből csak egy kis részletet tudok megmutatni) jóféle alapanyag lehet a hiphop producereknek. Alig egy perc, de itt is meghatározó a „tegyünk egy hangot/zajt loopolva zenévé” koncepció. Imádom az ilyet. Míg a Not Today-ben a kórházi gépekből jövő pulzusszámot jelző pittyegést halljuk, itt valamilyen fújó, pumpáló eszköz hangja adja az alapot – de maradunk az egészségügyben, mert ez valamiféle lélegeztetőgép lehet.
A You Live In My Head zárja az EP-t, ahol a távol-keletet megidéző billentyűk tökéletes altatódalnak bizonyulnak. Jobb is, ha alszunk egyet, mert úgy talán gyorsabban eljön a következő nagylemez megjelenése.


Trekklista:
  • Black Salad
  • Bird Milk
  • Not Today
  • Sell By Date

DELS-t itt éred el:

Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése