Keresés ebben a blogban

2012. február 19., vasárnap

Bauchklang (vocal groove project)

Bauchklang [ném.] = hasból jövő hang.


Osztrák beatboxerek. Egyrészt elég képzettek és sokszínű hangot képesek kiadni, másrészt olyan sokan vannak, hogy semmi szükségük hangszerekre. Igen, a hölgyek ebbe beleképzelhetik a „Dub FX hétszeres kiadásban” mondandót (illetve mára már csak ötszörös, mert öten maradtak).
Nem ma kezdték, 3 nagylemeznél és 1 élő felvételnél járnak.




Minden albumról választottam két számot. Az első album (Jamzero) 2001-es, és többnyire a kísérleti vonal jelentkezik a zenékben. A Jamzero című számban is ez köszön vissza. Kissé abszurdan hangzik, ha azt írom, hogy a srácok igazi hip-hopinstrumentet tettek le emberi hangokból, de tény, a zene működik.
A 2006-os Many People-ban már olyat is hallunk, amilyet neadjisten! még rádióban is mehetnek, de alapjában véve megmarad/felerősödik az egyén elveszettségének és kiszolgáltatottságának témája ebben a szörnyű globalista világban. Brühühü. Na ne már. Olvasson Adornót és Marxot, aki akar! :P
Az utolsó megjelenés 2010-ben volt, ez a Signs. És ez is hallgatható. Sőt! Valahol az előző kettő album ötvöződik, jó a balansz. Vannak slágeresebb (már ha egyáltalán lehet a beatbox valaha is slágeres) és vannak minden sallangtól mentes, szívből jövő és a tiszta zenéhez szóló szerzemények.
Pusztán egy gondom van: túl sok az utalás a fogyasztói társadalom visszáságaira, a politikára, a tömegmédia propagandisztikus jellegére, vagy simán a személyes identitás kérdéseire. Pedig azt hittem, ezen már túl vannak a fiúk, mert ez már sok ennyi albumon át.
De, hogy védjem a másik oldalt is: úgyis meg lehet közelíteni, hogy ők kitartanak az eredetileg meghatározott értékeik mellett, mert hisznek bennük.
Kinek mi. Ha tetszik újra és újra; ha nem, akkor válts!

Jamzero [2001]
02. Jamzero

Many People [2006]

Signs [2010]
01. Create

Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése