Keresés ebben a blogban

2013. február 8., péntek

Banks

Banksbe megéri bekapcsolódni, mert most még könnyen áttekinthető a pályafutása: a Ninja Tune-hoz nemrég leigazolt producertől pár remix és hosszabb szettet lehet meghallgatni.

 Itt tetten érhető, mennyire jó dolga van annak, aki kiadóhoz szerződik. Főleg olyanhoz, ahol minőségi anyagokat dolgozhat fel - házon belül.
Jön Banks - Nahát, most jól belenyúlok egy Bonobo, vagy Andreya Triana számba. Szerencsére nem szégyeníti meg őket.



Az Andreya Triana remix egy nem elborult (biztos, hogy Ninja Tune ez??), mégis mérsékelten absztrakt elektronika (ja, így már Ninja Tune).
Nem buliba illő zene, amikor Vili említette, azt is mondta, hogy ő futás közben hallgatta. Tény, hogy a lebegő, visszahangokkal és Tatlint idézve "techno-széllel"  bélelt dallamokat hallva inkább egy sötét, eső utáni nagyváros üres utcái és a vizes beton szaga jut eszembe - és nem féktelenül bulizó, padkán részegen üldögélve egyensúlyt kereső fiatalok. Plusz ott van a hossz: hét perc alatt van idő kibontakozni.

A Bonobo remix egy lépés feljebb: esztétikailag szép a fülnek. Mondjuk ez a dobalap egyáltalán nem adja; olyan, mintha Enigmát hallgatnék. Szerencsére háttérbe szorul a cucc, amikor a chiptune-szerű billentyűk bejönnek. És természetesen a vokál itt is Andreya Triana, akinek a hangja néha olyan effektet kap, mintha egy Sokol-rádióból hallgatnád a nagyi kertjében. Külön piros pont a kiállásnál, hogy az akusztikus gitár ekkora szerepet kap. Szóval van pár kifogás, és mégis, amikor ezek a dolgok összeállnak, akkor valami kifejezetten hallgatható születik. Csak az az ENIGMA ne lenne! Tényleg.

Ha gyorsabb számot szeretnétek, akkor kezdjétek a Jennifer Left remixével. Vokálban Florence and the machine-hatásokat érzek. Ez a zene olyan, mint egy dolgos iparos-, vagy vizsgamunka. Látni, hallani, mi hol miért van, igazi oktatóanyag. Ha Babits Mihály poeta doctus volt, akkor ez itt most egy remix doctus.

Ha bejöttek a remixek, akkor irány a hosszabb szettekre: katt a képre a teljes SoundCloud profilhoz!

Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése