Keresés ebben a blogban

2013. május 2., csütörtök

Plan B - ill Manors OST

Múlt héten megnéztük az ill Manors filmet. Nekem nagyon bejött. Valami visszaköszönt az Isten városából - városi gengszterek, illetve istennek akarni tűnő gyerekek/srácok egy nagyvárosban.
A film elég erőszakos, és nem is erről akarok beszélni, de abszolút tessék megnézni.
Ami igazán érdekes, hogy a filmet Ben Drew írta és rendezte, aki más néven Plan B-ként rappel már egy ideje - illetve polgári nevén színészkedik is. Innentől kezdve nem kérdés, hogy a filmzene autentikus-e. Fura dolog ez, hiszen a filmzene tk. komponált, direkt erre az alkalomra íródott, de nem instrumentális darabokról, hanem velejéig szövegközpontú rapről van szó. Ritka eset, de a zene konkrétan leírja, mi történik a filmben, illetve sztem nem sok filmzene van, ami szövegében a film narrációjának szerves része (de javítsatok ki). Az ill Manorsban az egyes szereplők múltját nem pusztán egy retrospektív montázzsal jelenítik meg, hanem a hozzá tartozó zenében Plan B és barátai elrappelik, miről is van szó. És innentől kezdve a film képe tk. a zenei anyag klipjévé válik. (Az már a mi bajunk, hogy néha annyira hadarnak és brit kiejtéssel szólnak hozzánk, hogy ha nem figyelünk, akkor lecsúszhatunk a szereplők egymás közti kapcsolatáról, viszonyaikról).
Na, de kicsit vissza a zenéhez: Plan B sokakkal kollaborálva hadarja el a zenéket, melyek hamar a lejátszó állandó vendégeivé válnak.
Megjegyzem, a film főszereplői maguk is MC-k. Az Aaront játszó Riz Ahmed/Riz MC-nek anyagai jelentek a Tru Thougths kiadónál. És ha egy ekkora és annyi minőségi zenét kiadó stúdióról van szó, az azért előrevetíti, hogy csak ért valamicskét a zenéhez a srác. Riz MC YouTube-ját itt éritek el. Mindezek ellenére Riz elsősorban színészi karrierjét egyengeti - az adatlapok tanulsága szerint.
A másik főszereplőnek, Ed Skreinnak szintén van MC-s vonala, sőt, úgy látszik zeneileg ő a népszerűbb, mert a források szerint már dolgozott együtt a Foreign Beggarsszel és az Asian Dub Foundationnel is.  Filmes ügyben pedig a Trónok harcának harmadik évadjában ő lesz (vagy már játssza is, nem tudom) Daario Naharis, bárki is legyen az.
Szépen kirajzolódik itt a sztori: Ben, Riz és Ed haverok, sokat zenélnek és mindenki színészkedik is. Most Ben megcsinálta a filmjét, naná, hogy ott a helye a többieknek is - tök jogosan.
Az viszont, hogy az ill Manors zenéjében viszont éppen a két főszereplő nem rappel? Mindenki döntse el maga, hogy ez szerencsés, vagy inkább sajnálatos.
A film trailere:


Szokás szerint csináltam egy lejátszási listát a szerintem legerősebb dalokból, itt éritek el, nyomás és klikk a play all gombra:



Trekklista: az összes előadó értelemszerűen Plan B

  1. ill Manors (Peter Fox - Alles Neu instrument)
  2. I Am The Narrator (felhasznált instrumentális alap: Saint-sans - Aquarium)
  3. Drug Dealer (feat. Takura)
  4. Playing Wtih Fire (feat. Labrinth)
  5. Pity The Plight (feat. John Cooper Clarke)
  6. Lost My Way 
  7. Falling Down


Jefe

Ui.: Miután több mint egy órája írom ezt a bejegyzést és megfelelően szerteágazó lett, most láthatjátok, hogyan történik egy zenei digging, és miért van kevesebb bejegyzés mostanában. Az internetnek hála ha valami édekel és meg akarok róla tudni vmit, az olyan, mintha egy darázsfészekbe nyúlnék: ha megpiszkálom, az egész a nyakamba zúdul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése